Omnichannel de nieuwe standaard

Het belang van omnichannel

Door het groeiende aandeel van internet in de detailhandel verschuift zo’n 15 procent omzet van fysieke winkels naar webshops. Naast verkooproute, dient het digitale kanaal ook als oriëntatiemiddel: 38 procent van de consumenten gaat online op onderzoek uit. Toch blijven ze het liefst on- én offline winkelen.

De omzet van retailers die meerdere kanalen gebruiken, stijgt dan ook sneller dan die van pure internetondernemers. Een goede reden voor steeds meer online retailers om ook fysieke winkels te openen (o.a. Zalando en Coolblue).

 

Consument vraagt om beleving

Klanten noemen drie redenen om voor een winkel de straat op te gaan: expertise, efficiëntie en experience. Vooral de mogelijkheid om producten te voelen, passen en uitproberen, is een belangrijke motivatie om fysieke winkels te blijven bezoeken. Investeren in deze vorm van beleving is dan ook essentieel. Retailers als bijvoorbeeld Only for Men spelen hier bijvoorbeeld op in met live muziek, personal shoppers en een instore barbier.

De fysieke winkel digitaliseert

Ook digitale technologieën kunnen een winkelbeleving aantrekkelijker maken. Neem bijvoorbeeld de Crossretail bestelzuilen. Klanten kunnen snel en eenvoudig producten bestellen die niet voorradig zijn. De bestelde producten halen ze later op, of laten ze thuisbezorgen. Het omgekeerde (click & collect) is ook mogelijk: online bestellen en dan ophalen. Willen klanten hun aankoop na een pasronde toch ruilen of retourneren, dan kan dat. De conversie verbetert hierdoor.

Omnichannel optimaliseren door Big data

Gegevens over klanten en hun gedrag verzamelen en analyseren: Big data slim benutten, daar heeft een omnichannel propositie baat bij. Gemiddeld delen consumenten hun informatie met 2,83 winkels. Inzicht in crosschannel oriëntatie- en koopgedrag zorgt daarnaast voor betere operationele keuzes. Big data is dus gunstig voor retailer en klant.

Het is uiteraard wel belangrijk alle tools op de juiste manier in te zetten. Wij merken dat veel ondernemers die tijd in hun webshop stoppen dit ook weer terug krijgen in de vorm van verkopen. Denk bijvoorbeeld aan adverteren op facebook en het plaatsen van mooie foto’s in uw slider.

Wij hebben een aantal van deze zaken voor u op een rijtje gezet, deze zijn hier te vinden.

Bron: Omnichannel als nieuwe standaard (ABN AMRO)

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin