Facebook tips voor ondernemers

Facebook is anno 2014 onmisbaar voor elke ‘Business 2 Consumer’ ondernemer. Gratis en eenvoudige uw doelgroep aanspreken en direct in de statistieken zien wat wel en niet werkt. Een gemiste kans als u als ondernemer geen of weinig tijd investeert in facebook want u kunt er veel profijt uit halen. Met onze facebook tips kunt u direct aan de slag gaan.

 

Inleiding

Waarom consumenten uw bedrijf volgen en ‘leuk’-vinden

 • 44% volgt bedrijven op facebook voor acties en kortingen
 • 30% zijn al (tevreden) klanten en vinden u daarom ‘leuk’ op facebook
 • 20% volgt bedrijven op facebook voor interessante/vermakelijke content
 • 5% zijn mensen die via uw volgers u zijn gaan volgen (bijv. d.m.v. Like & Share acties)
 • 1% anders

 

Hoe consumenten facebook gebruiken

Het is belangrijk om als ondernemer te begrijpen hoe consumenten facebook gebruiken. Dit zullen we verduidelijken a.d.h.v. een aantal quotes van social media guru’s:

 

“Being a Fan, Friend or Follower does not mean that they opted in to have advertising blasted at them.” – Michael Donnelly

 

“People’s lives don’t revolve around your business, they revolve around life.” – Mike Arauz

 

“We need to stop interrupting what people are interested in & be what people are interested in.” – Craig Davis

 

Facebook tips, aan de slag!

Actie, korting, gratis!

Zoals hierboven vermeld volgen de meeste consumenten (44%) u voor acties en kortingen. Zorg wel voor een goede balans tussen actie & korting posts en informatieve posts zodat u niet als “spammer” overkomt.

 

facebook-tips-actie-voorbeeld
Afbeelding: Voorbeeld van een kortingsactie op facebook.

 

Post frequentie en relevantie

Facebook heeft een slim ‘relevantie’ algoritme die ervoor zorgt dat mensen alleen posts te zien krijgen binnen hun interesses. Hoe meer u post en hoe minder van uw volgers het ‘leuk’-vinden zal uw relevantie waarde laten dalen. Uw berichten zullen dan minder vaak of helemaal niet meer verschijnen in de nieuws-feed van uw volgers. Beperk daarom uw aantal posts tot maximaal 2 per dag met voor uw doelgroep interessante inhoud om de stempel ‘irrelevant’ te vermijden.

 

Wees vermakelijk

Wees niet ’te’ serieus en wees geen reclame spammer. Facebook wordt door veel gebruikers gezien als vermaak en entertainment. Vermijd lappen tekst en trek de aandacht met bijvoorbeeld een grappige foto of video. Speel daarnaast in op actualiteiten. Denk bijvoorbeeld aan het WK voetbal of evenementen zoals Sinterklaas, kerst en Nieuwjaar.

 

Statistieken

Houd goed uw facebook statistieken in de gaten. Dit is een zeer krachtige tool waarmee u precies kunt zien wat wel en niet werkt. U kunt daarnaast zien hoe het bereik is van uw posts en een complete doelgroep analyse inzien a.d.h.v. uw volgers.

 

facebook-statistieken

 

Adverteren op facebook

Nieuwe actie? Groot nieuws? Met adverteren op facebook bereikt u meer consumenten dan enkel uw eigen volgers. Er zijn verschillende mogelijkheden, namelijk:

 • Je pagina promoten – De promotie van uw pagina is een manier om advertenties te maken die worden weergegeven in nieuwsoverzichten en aan de rechterkant van facebook … lees meer
 • Je berichten promoten – Gepromote berichten verschijnen bovenaan in het nieuwsoverzicht, zodat de kans groter is dat mensen deze berichten zien … lees meer
 • Je website promoten – Uw website/webshop vanaf uw facebook promoten is een manier om een advertentie voor uw website/webshop te maken die in het nieuwsoverzicht wordt weergegeven … lees meer

Gerelateerd blog artikel: Online adverteren: Google of Facebook?

 

Plaats op het juiste moment

Beste momenten om zakelijk te posten op facebook:

 • Werkdagen van 6:00 tot 8:00 & 14:00 tot 17:00

Weetje: Ruim 80% van de mobiele facebook gebruikers kijkt op facebook ’s ochtends, elke ochtend.

 

Slechtste momenten om zakelijk te posten op facebook:

 • Werkdagen van 22:00 tot 4:00
 • Zaterdag
 • Zondag

 

Multimediaal interactie aansporen

 • Offline naar online – Bent u een online retailer? Een handige manier om consumenten via offline communicatie op uw facebook pagina te krijgen is bijv. door het toevoegen van drukwerk in een bestelling via uw webshop. “Bedankt voor uw bestelling! Like onze pagina en maak kans op de maandprijs!” of een kortingscode o.i.d.

 

 • Online naar offline – D.m.v. een facebook aanbieding kunnen mensen een kortingscode op uw facebook pagina claimen en deze code verzilveren in uw (fysieke) winkel.

 

Facebook actie uitbesteden?

Wilt u uw facebook actie realisatie uitbesteden? Neem dan gerust contact met ons op en wij zullen u geheel vrijblijvend adviseren over de vele mogelijkheden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin