Wat zijn de voordelen van een blog of nieuwspagina?

voordelen van bloggenEen hoop ondernemers vragen zich af of bloggen of het laatste nieuws bijhouden op hun website een toegevoegde waarde heeft. Of ze vragen zich af of het alleen werkt voor grote bedrijven. Gelukkig is bloggen een vorm van marketing die werk voor ondernemingen van alle soorten en maten. In dit artikel vertellen we je de voordelen van het bijhouden van zo’n blog of een nieuwspagina, en als bonus geven we je wat ideeën om over te schrijven.

1. Je trekt nieuwe en de juiste klanten aan door je blog of nieuwspagina

Een van de voordelen van een blog is dat je nieuwe en de juiste klanten aantrekt. De klanten die geïnteresseerd zijn in jouw artikelen zullen dan hoogstwaarschijnlijk ook geïnteresseerd zijn in jouw product of dienst. Op deze manier introduceer je jouw bedrijf op een natuurlijke manier aan jouw ideale klanten. Stel dat jij een webshop hebt die fietsen en fietsonderdelen verkoopt, een goed idee zou kunnen zijn dat jij een artikel schrijft over het vervangen van een fietsband. (Idee #1)

2. Je kan call-to-actions presenteren die converteren

De nieuwe klanten die jij door je blog of nieuwspagina aantrekt, moeten natuurlijk ook wat betekenen voor jou. Je doet het natuurlijk niet voor de bezoekers die één artikel lezen en weer vertrekken. Ideaal gezien is de bezoeker zo onder de indruk dat jouw product of dienst afgenomen wordt. Toch heeft de bezoeker na het lezen van jouw content vaak een extra zetje nodig, en dat doe je met een call-to-action. Onderaan jouw artikel kun je de klant aanzetten tot conversie.

Voorbeeld: Stel jij hebt als fietsen-webshop houder dat artikel over het vervangen van een fietsband heb geschreven. Onderaan het artikel zou jij een dergelijke call-to-action kunnen zetten: Bekijk hier onze collectie fietsbanden. De kans is groot dat de bezoeker die graag zijn fietsband wil vervangen, ook een fietsband nodig heeft. Als jij hem of haar de kans geeft die band bij jou te kopen heb jij een bezoeker omgezet in een betalend klant!

3. Het bijhouden van een blog of nieuwspagina kan jouw SEO extreem verhogen.

voordelen van een blogMocht je nog niet bekend zijn met de term SEO, hierbij de korte (en gesimplificeerde) uitleg. SEO staat voor Search Engine Optimization. Het is de marketingvorm om de hoeveelheid en kwaliteit van het verkeer naar je website te vergroten door middel van het hoger komen in de resultaten op Google.

Er zijn veel factoren waar Google naar kijkt om te bepalen welke website bovenaan komt als iemand een zoekopdracht doet. Maar twee van de belangrijkste factoren worden belicht als je een nieuwspagina of blog bijhoudt.

1. Jouw website wordt laten zien op meer zoekopdrachten. Stel jij hebt een webshop waar je wijn verkoopt, dan werd je voorheen misschien gevonden als mensen zochten op termen als ‘online wijn bestellen’. Maar als jij een artikel schrijft over de gebieden waar de Pinot Noir druif groeit, zal jij ook gevonden worden als mensen zoeken op termen die daar mee te maken hebben. (Idee #2)

2. Daarbij houdt Google van sites die regelmatig geüpdate worden. Houd jij regelmatig je nieuwspagina of blog bij, dan heb jij een voordeel op je concurrent die misschien zijn site alleen maar update als er een grote verandering plaatsvindt. Waarschijnlijk zal jij dan hoger ranken in de zoekresultaten van Google.

4. Een blog of nieuwspagina straalt expertise uit

Jij weet waarschijnlijk alles af van de producten of diensten af die je aanbiedt. Maar hoe komt iemand dat te weten als je het niet laat zien? Met een blog laat jij zien wat je weet, en krijgt de bezoeker het idee dat jij een expert bent in jouw vakgebied. Mensen kopen alleen maar als ze je vertrouwen en bloggen helpt met het opbouwen van vertrouwen.

Niet alleen een blog, maar ook een nieuwspagina laat expertise zien. Is jouw laatste nieuwsartikel uit 2018, zal een bezoeker het idee kunnen krijgen dat je bedrijf niet meer actief is, of dat jouw kennis en methoden verouderd zijn. Met een goed onderhouden blog of nieuwspagina laat jij aan je bezoeker zien dat jij een expert bent in jouw vakgebied.

5. Een blog of nieuwsartikelen geven je de kans een community op te bouwen

Het lijkt een onhaalbare utopie, een één op één relatie met je bezoekers, waarbij je ze keer op keer kunt enthousiasmeren voor jouw acties en aanbiedingen. Toch is dit niet onmogelijk, de sleutel is interactie. Jouw doelgroep reageert op jouw artikelen die jij hebt gedeeld op social media. Hierdoor krijg jij inzicht in de meningen, interesses en pijnpunten van jouw doelgroep. Ook kan je direct reageren op vragen en opmerkingen. Daarnaast is het mogelijk om vaste klanten te vragen om deel uit te maken van één van je artikelen. Heeft één van je klanten een bestelling geplaatst met een mooi doel, zoals een elektrische fiets om door Europa te trekken, kun je de klant vragen om zijn of haar ervaringen te delen op jouw website en social media. Het zal een mooi artikel worden. (Idee #3)

voordelen van een blogDus, wat houdt je tegen je om te beginnen? Een hoop mensen zullen nog het idee hebben dat ze te weinig tijd hebben. Maar het hoeft zeker niet zoveel werk te kosten als je denkt. Begin eens met een klein artikeltje eens per twee weken. Daarbij hoeven de artikelen zeker niet lang te zijn. De relevantie van de inhoud is belangrijker dan de lengte. Een sterk artikel van 300 woorden is beter dan een zwak artikel van 1000 woorden. Als je dit ritme eenmaal in de vingers hebt, kun je de frequentie of het volume verhogen.

En nu, zoals beloofd, een lijstje met 13 ideeën voor je volgende artikel:

Deze had je al cadeau gekregen:

 1. Tips en tricks over de onderhoud van je producten (Bijvoorbeeld: als fietsenwinkel een artikel schrijven over het vervangen van een fietsband.)
 2. Achtergrondinformatie over één of meerdere van jouw producten. (Als wijnverkoper een artikel schrijven over de gebieden van de Pinot Noir druif.)
 3. Een verhaal van een klant met een bijzonder verzoek of verhaal. (Een fietsenwinkel die een verhaal deelt van een klant die Europa is doorgefietst met één van zijn producten.)

En hier nog 10 ideeën voor je volgende blog of nieuwsartikel:

 1. Nieuws uit jouw branche. (Bijvoorbeeld een nieuwe technologie op de markt die jij gebruik van gaat maken.)
 2. Voorstellen van het team. (Een artikel waarin je jezelf of je team voorstelt en alles wat zij betekenen voor de klant.)
 3. Nieuws binnen jouw bedrijf. (Nieuwe methoden ontdekt of verhuisd? Het is het waard om over te schrijven.)
 4. Product vergelijken. (Vergelijk twee of meer vergelijkbare producten uit je webshop en schrijf over de voor en nadelen van de producten)
 5. Mythes ontkrachten (Ontkracht de meest voorkomende misvattingen in uw branche die mensen ervan kunnen weerhouden een aankoop te doen.)
 6. Personeelskeuzes (Deel een lijst met uw eigen favoriete producten of productkenmerken en bespreek wat ze speciaal voor u maakt.)
 7. Wedstrijden en weggeefacties (Start regelmatig een wedstrijd of weggeefactie op feestdagen en andere speciale gelegenheden.)
 8. Leuke dingen (Schrijf een grappig verhaal over uw product of maak een lijst van de grappigste verzoeken van klanten. Overdrijf niet en blijf netjes)
 9. Lokale gemeenschap (Toon uw betrokkenheid bij het lokale gemeenschapsleven en blog over het belang ervan voor u.)
 10. Interview een expert (Interview een expert uit jouw branche die veel i-aspgestelde vragen beantwoordt en zijn mening over de trends in de branche deelt.)

Dit is een mooie lijst om mee te beginnen! Ik hoop dat je nu een goedbeeld heb van de voordelen van een blog of nieuwspagina. Probeer het bijhouden van jouw nieuwspagina of blog rustig maar gestructureerd te doen. Consistentie is belangrijker dan volume. Deel jouw artikelen op jouw social media kanalen en zie de bezoekersaantallen op je webshop groeien. Veel succes!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin