Echt helemaal voorkomen kunt u het helaas nooit, maar u kunt zelf best veel doen om te voorkomen dat één van uw internetaccounts wordt gehackt. We hebben daarom speciaal voor u een aantal tips op een rijtje gezet.
1. Kies goede wachtwoorden
Zorg ervoor dat u een niet al te makkelijk of kort wachtwoord hanteert. Simpelweg kunt u zeggen dat een wachtwoord met meer tekens minder snel te kraken is dan één met minder tekens. Daarbij moet u ervoor zorgen dat u kleine- en hoofdletters gebruikt en ook cijfers en vreemde tekens toevoegt. Op deze manier zorgt u ervoor dat het wachtwoord niet gemakkelijk te kraken is door automatische systemen.
2. Gebruik wachtwoorden niet voor meerdere platforms
Dit zal veel mensen bekend voorkomen: er zijn tegenwoordig enorm veel websites en apps waar u een wachtwoord voor moet aanmaken. Het is dan heel verleidelijk om voor al die platforms hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Dit vormt echter een enorm beveiligingsrisico. Stel bijvoorbeeld dat uw wachtwoord van één van de platforms uitlekt, dan heeft de hacker ook gelijk toegang tot al uw andere websites en apps. Het is daarom raadzaam om per website een ander wachtwoord te gebruiken.
3. Gebruik een wachtwoordmanager
Het probleem van de tweede tip is dat u dan ineens wel heel veel verschillende wachtwoord heeft. Daar is een handige oplossing voor: een wachtwoordmanager. Bij zo’n wachtwoordenkluis stelt u één masterwachtwoord in en vervolgens heeft u in een programma toegang tot al uw gebruikersnamen en wachtwoorden. U begrijpt dat het daarbij wel van enorm belang is om een erg veilig en sterk wachtwoord te kiezen voor deze wachtwoordkluis. Bekende applicaties zijn LastPass en KeePass. Deze zijn gratis te gebruiken.
4. Pas enorm op met e-mails
De overheid zendt al enige tijd reclamespotjes uit om het zogeheten phishing onder de aandacht te brengen. Dat is niet voor niets: alle mensen met een e-mailadres krijgen te maken met phishing mails. Het bekendste voorbeeld is dat er zogenaamd een mailtje wordt gestuurd door uw bank en u gevraagd wordt uw gegevens in te vullen. Eigenlijk komt dit mailtje niet van uw bank en de hackers hebben zomaar uw gegevens buitgemaakt. Let dus enorm op bij inkomende mail en voer niet zomaar gegevens in die gevraagd worden. Daarbij is het verstandig om bij twijfel er vanuit te gaan dat het niet correct is en ga vooral uit van uw onderbuikgevoel.
5. Kijk goed naar het adres van een website of e-mailafzender
De mensen achter phishing mails zijn vaak goed in staat om de mails er heel echt uit te laten zien, maar de e-mailadressen of adressen van websites die ze noemen, zijn vaak redelijk goed te onderscheiden van de echte adressen. Kijk dus goed van wie de mail afkomstig is en welk e-mailadres erbij staat. Worden er hyperlinks in de e-mail genoemd? Kijk dan goed naar het adres van die hyperlink.
6. Gebruik zoveel mogelijk tweefactor-authenticatie
Veel websites maken het tegenwoordig mogelijk om gebruik te maken van tweefactor-authenticatie. Daarbij wordt u eerst gevraagd om in te loggen en daarna bijvoorbeeld op uw mobiele telefoon of via e-mail te bevestigen dat u daadwerkelijk de persoon bent die de inlogpoging doet. Denk bijvoorbeeld aan het inloggen met DigiD. Vanzelfsprekend is dit een stuk veiligere methode, aangezien de hacker pas in uw account kan komen op het moment dat hij uw wachtwoord heeft en ook toegang heeft tot uw mobiele telefoon. Door deze tweetraps-authenticatie te gebruiken loopt u een minder groot risico om gehackt te worden. Probeer het daarom bij zoveel mogelijk websites en apps in te schakelen.
Heeft u nog vragen over internetveiligheid of over andere onderwerpen? Neem dan gerust contact met ons op.