Winkel + webshop = gouden formule

Het is een bekend verschijnsel dat fysieke winkels ook online gaan verkopen vanuit een webshop. Het gebeurt echter ook erg vaak dat een webwinkel juist een fysieke winkel opent. Denk bijvoorbeeld aan Coolblue, Fietsenwinkel.nl en ook Zalando heeft al laten weten aan gewone winkels te denken. Deze ontwikkeling komt voort uit het idee dat een webwinkel en een fysieke winkel elkaar versterken.

1 + 1 = 3

Met die filosofie zijn wij een aantal jaar geleden begonnen aan het bouwen van Crossretail. En de ontwikkeling van deze webshop-tool gaat elke dag verder. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat klanten van Crossretail automatisch een goed gevulde webshop online hebben staan, omdat wij in staat zijn te koppelen met vrijwel alle kassa-systemen. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om de actuele winkelvoorraad te tonen in de webshop en wordt deze automatisch bijgewerkt bij een aankoop. Daarnaast hoeft de eigenaar niet handmatig zijn producten toe te voegen, maar kunnen ze direct uit de kassa of de database van de leverancier worden ingeladen (als deze beschikbaar is).

Webshop als marketingtool

De rol van een webshop is niet alleen het verkopen van producten. Sterker nog, veel merken zetten de webshop in als marketingtool. Ze zorgen dat ze zichtbaar zijn op internet, ze inspireren (potentiële) klanten met productinformatie, blogs, sociale media-uitingen en nieuwsbrieven. Ze hopen daarmee dat de klant niet alleen in de webshop tot aankoop over gaat, maar ook gewoon in de fysieke winkel langskomt als hij door de winkelstraat loopt.

Informatie verzamelen van bezoekers

Door online actief te zijn, wordt het ook eenvoudig om de klantenkring in kaart te brengen. Wij geloven sterk dat het klantcontact erg belangrijk is en moedigen dit dan ook aan. Verzamel daarom e-mailadressen en verstuur perodiek een goede informatieve nieuwsbrief die op maat gemaakt is voor de klant. Dat kan bijvoorbeeld door het aankoopgedrag uit het verleden mee te laten wegen bij de samenstelling van de inhoud van de mail. Als iemand een fiets in uw webshop koopt, kunt u hem een maand later rustig eens een nieuwsbrief versturen met daarin aanbiedingen voor fiets-accessoires. U kunt ook klanten middels online-acties naar uw fysieke winkel proberen te bewegen. Of juist met acties in uw fysieke winkel naar uw webshop.

Veel meer uitgaven in webshop

Dat de online-verkoop de laatste jaren enorm is toegenomen, is vanzelfsprekend. In totaal werd er in het jaar 2016 voor 20,16 miljard euro online uitgegeven. Dit is een stijging van 23 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers van de Thuiswinkel Markt Monitor. Daarnaast is het zo dat fysieke winkels niet per se minder omzet hebben gedraaid. Sterker nog, die omzet bleef in 2016 nagenoeg gelijk. Er liggen dus overal kansen.

Wat kunt u doen?

Eerder dit jaar maakten wij een lijstje met aandachtspunten voor de moderne winkelier, zodat deze de boot niet mist. Dat zijn de volgende:

  • Zorg voor een goede toegankelijke webshop met een breed assortiment en een goede zoekfunctie.
  • Doe aan e-mailmarketing, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwsbrief.
  • Zorg daarnaast dat u goed wordt gevonden via bijvoorbeeld Google en sociale media.
  • Communiceer via verschillende kanalen met uw (potentiële) klanten. Denk daarbij aan WhatsApp, Facebook, maar ook de traditionele vormen van communicatie.
  • Zorg dat uw klanten online gemakkelijk kunnen betalen. iDeal is een must.
  • Zorg voor een goede afstemming en koppeling tussen uw fysieke winkel en de webwinkel. Dat zorgt ervoor dat u geen dubbel werkt hoeft te doen.
  • Uw webshop moet ook mobiel uitstekend te gebruiken zijn, want de hoeveelheid mobiel verkeer neemt alleen maar toe.

Wij van i-Aspect helpen u graag met ons Crossretail-pakket; een webshop, website en eventueel winkelzuil in één. We kunnen heel snel, volledig in uw huisstijl, een webshop online brengen waarmee u uw klanten online kunt bedienen. Interesse? Neem dan contact met ons op of vraag geheel gratis de demo aan.

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin