Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk?

Wellicht heeft u weleens van de term linkbuilding gehoord, maar is u nog niet helemaal duidelijk wat het precies inhoudt. In deze blog leggen we uit wat het is, wat u eraan heeft en wat u er zelf aan kunt doen.

Feitelijk is linkbuilding niets anders dan zorgen dat er verwijzingen zijn in de vorm van hyperlinks naar uw website. Dit kan intern en extern zijn. Er kan bijvoorbeeld vanaf een informatieve website over mountainbikes een link worden geplaatst naar uw website. Dat is een vorm van externe linkbuilding. Als u binnen uw eigen website een link aanmaakt naar een pagina binnen uw eigen website, dan is dat een vorm van interne linkbuilding.

En wat heb ik eraan?

Als website-eigenaar is het belangrijk om bezig te zijn met linkbuilding. Google waardeert het namelijk enorm als uw website veelvuldig wordt gelinkt op internet. Uw website zal dan ook hoger in de zoekresultaten van Google naar voren komen als er vanaf veel verschillende plekken op internet naar u wordt gelinkt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat u veel bezoekers naar uw website wilt trekken en ook daarom is het belangrijk dat er vanaf externe websites naar u wordt gelinkt. Het is dus enerzijds belangrijk voor de zoekmachineoptimalisatie en anderzijds simpelweg voor het aantal directe bezoekers.

Hoe pak ik externe linkbuilding aan?

Bij externe linkbuilding is het belangrijk een aantal zaken in ogenschouw te nemen. Het is weliswaar zo dat het goed is voor uw zoekmachineoptimalisatie om op een externe pagina gelinkt te worden, maar het is niet zo dat elk linkje hetzelfde gewaardeerd wordt. Stel dat een heel groot platform over mountainbiken naar uw website linkt, dan heeft dat meer positieve invloed dan dat een wat kleinere website dit doet. Google kijkt namelijk ook welke website naar uw site linkt. Daarnaast is het zo dat het belangrijk is dat de link een betekenisvolle naam heeft. Dat wil zeggen dat als de linknaam ‘Klik hier’ is het minder waarde heeft dan als de linktekst ‘Mountainbikeshop Jansen’ is. Let daar dus goed op. Bovendien is het zo dat een link vanaf een website die over hetzelfde onderwerp gaat door Google hoger wordt gewaardeerd dan een link vanaf een platform dat niets met het onderwerp te maken heeft.

De meest voor de hand liggende vorm van linkbuilding is aan de eigenaar van een website vragen of hij naar uw website wil verwijzen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van linkruil; u plaatst ook een link naar die website. Een andere interessante vorm is dat u relevante content levert aan andere websites met daarbij een vermelding naar uw website. U kunt bijvoorbeeld een blog schrijven voor een website over mountainbikes, waarin u onderaan het artikel uw website noemt en linkt. Daarnaast kunt u zich begeven op verschillende fora over het onderwerp, waarin u ook af en toe linkt naar uw eigen website. Let er echter wel op dat u hier niet in doorslaat, want dat kan als spam worden ervaren.

Hoe pak ik interne linkbuilding aan?

Interne linkbuilding begint eigenlijk bij het hoofdmenu van uw website. Voordat een website wordt opgezet is het altijd van belang om na te denken welke pagina’s van uw website voor u en de bezoeker het belangrijkst zijn. Deze pagina’s geeft u vervolgens een prominente plek in het hoofdmenu van uw website. Hiermee laat u aan Google zien dat deze pagina’s belangrijk zijn. Daarnaast is het van belang dat binnen uw website veelvuldig gelinkt wordt naar deze belangrijke pagina’s. Let er daarbij op, net als bij externe linkbuilding, dat de namen van de links relevant zijn en iets zeggen over de inhoud. De woorden die u hiervoor gebruikt komen vaak overeen met de zoekwoorden waarmee u gevonden wilt worden via zoekmachines als Google.

Het is ook belangrijk om over een goede sitemap te beschikken. Dit is simpelweg een overzicht van alle hyperlinks op uw website die vaak ergens op de website gepubliceerd is. Google kijkt hiernaar en neemt de sitemap mee bij het indexeren van uw website. Verder is het bijvoorbeeld belangrijk om over een goede footer te beschikken. De footer is het gedeelte van uw website dat helemaal onderaan staat en dat op elke pagina van uw website zichtbaar is. Zorg ervoor dat hier ook goede relevante links staan. Daarnaast werkt het ook erg goed om relevante links te plaatsen bij een specifiek product. Als u bijvoorbeeld een productenpagina heeft voor een specifieke mountainbike, dan is het voor de bezoeker en Google erg gunstig als er gerelateerde producten op die pagina gelinkt worden. Bijvoorbeeld een helm of een shirtje.

Wat doet i-Aspect voor u op het gebied van linkbuilding?

Als u gebruikmaakt van de Crossretail-webshop, kunt u erop vertrouwen dat het technisch gezien optimaal is ingericht om linkbuilding naar een hoger plan te trekken. De technische voorwaarden worden door i-Aspect geschapen, waardoor u in staat wordt gesteld enkel met de content bezig te zijn. U kunt aan de slag gaan met linkbuilding zonder daar technische kennis voor nodig te hebben. Met Crossretail kunt u bijvoorbeeld heel eenvoudig uw hoofdmenu naar wens aanpassen en beschikt uw website automatisch over een footer waarin u links kunt opnemen.

Als u nog vragen heeft over linkbuilding, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.