Een paymentprovider is een bedrijf dat officieel gemachtigd is om betalingen op internet te verzorgen voor webshops. De paymentprovider incasseert betalingen bij consumenten en betaalt deze veilig door aan de eigenaar van een webshop.
Veilig online betalen
Paymentproviders dragen bij aan een veilige manier van online betalen binnen de Europese regelgeving van betaalverkeer. Zij onderzoeken tevens de betrouwbaarheid van de eigenaar van een webshop.
Consumentenvertrouwen
Een webshop die gekoppeld is aan een erkende paymentprovider straalt meer vertrouwen uit bij consumenten en draagt bij aan omzetverhoging. Zonder paymentprovider zou uw klant vrijwel uitsluitend kunnen betalen via directe bankoverschrijving, wat de kans aanzienlijk verkleint dat een consument zijn online aankoop afrondt. Tevens zou dit de snelheid van een orderafhandeling vertragen, doordat er dan een extra handeling bij komt.
Succesvolle betaling
Een webshop bestelling wilt u natuurlijk pas versturen wanneer u 100% zeker weet dat er een betaling tegenover staat. Een rechtstreekse bankoverschrijving vergt altijd een handmatige controle. Succesvolle betalingen via een paymentprovider passen daarentegen automatisch de orderstatus aan in uw webshop, zodat u zeker weet dat u uw bestellingen veilig kunt (laten) versturen.
Betaalvormen
Een ander aspect is de variatie in betaalvormen. De meest gebruikte online betaalmethoden zijn iDeal voor Nederland (MisterCash voor België & Giropay voor Duitsland), achter afbetalen, Paypal en Creditcards. Hoe meer gangbare betaalvormen uw webshop ondersteunt, des te groter wordt de slagingskans op een succesvolle transactie. Veel banken bieden tegen aanvullende kosten overigens de mogelijkheid om op uw website iDeal betalingen te kunnen verwerken. Echter is deze ´payment providing´ dan beperkt tot iDeal.
Achteraf betalen
Er bestaan meerdere betaalvormen voor achteraf betalen. De meest bekende in Nederland is AfterPay. Consumenten vinden het vaak een veilig idee als zij hun bestelde goederen pas hoeven te betalen nadat ze de bestelling in hun bezit hebben. Vooral als ze voor het eerst bij een webshop bestellen waar ze nog niet zo bekend mee zijn.
Geen risico
Als online ondernemer loopt u met achteraf betalen vrijwel geen risico, want partijen zoals AfterPay nemen in feite de vordering van u over op uw klant. Betaalt uw klant zijn rekening niet, dan ontvangt u als webshopeigenaar toch gewoon uw geld van AfterPay.
(Indirecte) bankoverschrijving
Een paymentprovider biedt meestal ook de betaalmogelijkheid voor indirecte bankoverschrijving. In tegenstelling tot een directe bankoverschrijving, loopt een indirecte bankoverschrijving juist wel via een paymentprovider. Dit neemt de handmatige controle voor u weg. Bij het ontvangen van een indirecte bankoverschrijving past de paymentprovider namelijk automatisch de orderstatus in uw webshop voor u aan naar ´betaald´.
Contractkosten paymentprovider
Een contract met een paymentprovider die uitgebreide gangbare betaalmethoden biedt, kost gemiddeld al snel 25 euro per maand. Wanneer u echter een licentie voor een Crossretail webshop aanschaft (of al heeft), dan zit daar kosteloos een contract met een paymentprovider bij inbegrepen. Voor Crossretail is dat de partij CURO Payments.
Naast de bekende gangbare betaalmethoden biedt CURO Payments ook diverse minder bekende betaalmethodes. Afhankelijk van uw marktgebied en/of kosten per transactie kunnen deze voor u ook interessant zijn om aan te bieden aan uw online consumenten. Welke varianten zij nog meer bieden leest u hier.
Kosten per transactie
Naast de eventuele contractkosten van een paymentprovider (bij Crossretail dus 0 euro), betaalt u daarnaast kosten per succesvolle transactie. Transactiekosten verschillen per betaalmethode en lopen uiteen van enkele tientallen centen per transactie (iDeal) tot een klein percentage van de totale transactiewaarde bij bv. AfterPay en Creditcard betalingen.
Duurdere betaalmethoden mijden?
Betaalmethoden met hogere transactiekosten mijden is niet perse logisch. Veel consumenten zullen namelijk geneigd zijn om uw webshop links te laten liggen wanneer u bv. geen Creditcard of AfterPay betalingen biedt, omdat deze veel naamsbekendheid en vertrouwen genieten.
Uiteindelijk is het dan vaak beter om een transactie te doen met een fractie minder marge, dan helemaal geen transactie en dus niets te verdienen. Uiteraard is dit mede afhankelijk van het prijssegment waarin u met uw webshop opereert.
Dashboard
Paymentproviders hebben meestal een dashboard binnen een afgeschermde (beveiligde) online omgeving via een webbrowser en/of app. Hierin kunt u elke transactie afzonderlijk bekijken en aanpassen. Bij CURO Payments heet deze dashboard omgeving ´Card Gate´. AfterPay transacties dient u altijd handmatig goed te keuren in ´Mijn Card Gate´.
Annuleringen & retouren
In het dashboard van uw paymentprovider kunt u eventueel ook betalingen terugboeken in het geval van annuleringen en retourorders. Deze worden dan automatisch teruggeboekt met de betaalmethode die de klant heeft gebruikt bij zijn/haar bestelling (wettelijk verplicht).