Google heeft eind 2020 de nieuwste versie van Google Analytics uitgebracht: GA4 (Google Analytics 4). Dit vervangt op termijn het bestaande Universal Analytics (UA). Dit vereist actie voor elke website eigenaar, want als je hier niets mee doet ‘stopt’ de huidige UA methode naar verloop van tijd met het verstrekken van gebruikersdata.
De urgentie die deze (opgelegde) verandering door Google met zich meebrengt is hiermee natuurlijk groot, maar is het uitsluitend slecht nieuws? Hier kunnen we heel kort over zijn: Nee. Het gedwongen afscheid van UA verplicht weliswaar tot actie, maar het nieuwe GA4 brengt gelukkig ook veel goeds met zich mee en is veel meer toekomstbestendig dan het oude UA.
Wat kan ik ermee?
Zonder jou te veel lastig te vallen met technische informatie is het goed om te weten waarin GA4 voornamelijk verschilt met het oude UA als het gaat om hoe de gebruikers van jouw website worden gevolgd. Waar UA voornamelijk kijkt naar periodes (sessies) van jouw bezoekers en de aantallen hiervan, kijkt GA4 veel meer naar gebeurtenissen en hoe ze die hebben voltooid.
GA4 geeft jou dus veel meer inzicht in wat jouw bezoekers precies op jouw website komen doen, in plaats van alleen te kijken naar hoeveel ze op jouw website komen en hoe lang ze daar zijn. Dit biedt veel meer inkijk in het gedrag van jouw bezoekers, zodat jij beter kunt zien welke elementen op jouw website goed blijken te werken en welke er verandering of verbetering nodig hebben.
Wat moet ik ermee?
Als jij jouw website/webshop ziet als een belangrijk bedrijfsmiddel, dan kun je deze ontwikkeling uiteraard niet negeren en is het belangrijk om hier in overleg met je webbouwer tijdig in om te schakelen. Helemaal als je werkt met externe partijen die jouw online marketing verzorgen, is het noodzakelijk om snel op deze ontwikkeling met GA4 in te spelen. Deze externe partijen schakelen immers op basis van data uit statistieken om zo te bepalen hoe jij zo efficiënt mogelijk jouw online marketingbudget inzet. Deze wil je uiteraard niet ‘blind’ jouw geld laten inzetten op marketing campagnes.
Hoe kan ik er wat mee?
Als je tot de conclusie bent gekomen dat jouw website/webshop ook tijdig moet inspelen op de GA4 ontwikkeling, dan is het goed om eerst eens contact met ons op te nemen. We kunnen dan samen met jou kijken hoe jouw situatie nu is ingericht en wat er precies moet gebeuren om jouw website/webshop om te schakelen van het oude UA naar GA4. Afhankelijk van jouw specifieke situatie zal de omzetting naar Google Analytics 4 uiteraard enige kosten met zich meebrengen, maar ben je daarmee wel helemaal klaar voor de toekomst.