De winkelier anno 2017: winkel en webwinkel op elkaar afgestemd

Uit alle cijfers van de afgelopen jaren blijkt: het aantal online aankopen en de daarmee gepaarde omzet neemt elk jaar toe. Klanten kopen graag vanuit hun luie stoel. Dit geldt niet alleen voor kleine dingen zoals boeken en dvd’s, maar ook voor bijvoorbeeld fietsen, televisies en tuinmeubels.

Reclamefolder

Waar u vroeger af en toe een reclamefolder huis aan huis liet verspreiden, is het nu belangrijker dan ooit om online aan de weg te timmeren. Denk hierbij aan het inzetten van sociale media, klanten helpen via online-communicatiemiddelen en zeker ook het opzetten van een webshop. Klanten kunnen dan op verschillende manieren met de winkel in contact treden of producten kopen. Uiteraard is het wel van belang dat al deze middelen met elkaar zijn verbonden. In marketingland noemt men dat omnichannel; de (potentiële) klanten via verschillende kanalen informeren/bedienen en ervoor zorgen dat deze kanalen op elkaar afgestemd zijn.

Webwinkel en fysieke winkel versterken elkaar

Met die filosofie zijn wij ooit begonnen aan het bouwen van Crossretail. En de ontwikkeling van deze webshop-tool gaat elke dag verder. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat klanten van Crossretail automatisch een goed gevulde webshop online hebben staan. Via de DST-koppeling worden alle fietsen (inclusief foto’s en productinformatie) waarvan u leverancier bent, ingeladen en bijgehouden in de webshop. Bovendien is er een koppeling met Kruitbosch, waardoor al die producten ook met één klik op de knop beschikbaar zijn in de webwinkel.

En over op elkaar afstemmen gesproken: Crossretail is te verbinden met de veelgebruikte kassa-systemen, waardoor u uw voorraad niet op twee plekken bij hoeft te houden, maar slechts op één. Zo krijgt de klant dus online altijd een actuele voorraad-status te zien. En ziet hij een geschikte fiets? Dan kan hij deze moeiteloos bestellen via de webshop en hem vervolgens ophalen in de winkel, als dat gewenst is. Zo heeft u toch even persoonlijk contact met de klant en kunt u hem optimaal adviseren over bijvoorbeeld onderhoud of extra accessoires. Op deze manier versterken de webwinkel en fysieke winkel elkaar.

Wat moet u doen?

Om als winkelier online de boot niet te missen, hebben we de volgende aandachtspunten op een rij gezet:

  • Doe aan e-mailmarketing, bijvoorbeeld in de vorm van een nieuwsbrief.
  • Zorg daarnaast dat u goed wordt gevonden via bijvoorbeeld Google en sociale media.
  • Communiceer via verschillende kanalen met uw (potentiële) klanten. Denk daarbij aan WhatsApp, Facebook, maar ook de traditionele vormen van communicatie.
  • Zorg voor een goede afstemming en koppeling tussen uw fysieke winkel en de webwinkel. Dat zorgt ervoor dat u geen dubbel werk hoeft te doen.
  • Koppel uw producten aan Google shopping zodat deze nog beter gevonden worden.
  • Schrijf regelmatig nieuwe content. Denk hierbij aan nieuwsartikelen, pagina’s, etc.
  • Zorg voor mooie productfoto’s en een duidelijke beschrijving bij uw eigen producten.
Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin