Multi-, cross- & omnichannel toegelicht

Cross-channel, multi-channel en omnichannel zijn termen die je regelmatig hoort vallen in de retail-wereld. Al lijken ze ogenschijnlijk veel op elkaar, toch hebben ze compleet andere betekenissen. In dit artikel lees je wat die verschillen zijn en waarom het volgens i-Aspect zo belangrijk is om vol in te zetten op Omnichannel als retailer.

 

Multichannel

De term multichannel zegt iets over de manier waarop een consument benaderd wordt. Bij het doen van een aankoop kunnen meerdere kanalen gebruikt worden. Dan hebben we het bijvoorbeeld over websites, mobiele applicaties of fysieke winkels. Een retailer die gebruik maakt van multi-channel in zijn strategie legt de focus op het bereiken van de klant via meerdere ‘Touch Points’. Het leveren van een consistente beleving is niet belangrijk.

 

multichannel

 

Cross-channel

Bij cross-channel is het belangrijk dat een consument over verschillende kanalen op dezelfde manier bediend wordt. Hij kan er bijvoorbeeld voor kiezen een bestelling te doen in een webshop, om vervolgens zijn aankoop op te halen in de winkel. Ook bij het retourneren van artikelen kan de consument kiezen verschillende kanalen door elkaar te gebruiken. Waar het bij multichannel vooral ging om het aanbieden van producten  via verschillende kanalen, kan een aankoopproces met een cross-channel strategie plaatsvinden over meerdere kanalen.

 

Omnichannel

Omnichannel is een term die in principe hetzelfde betekent als multichannel. Echter betekent multichannel ‘veel kanalen’ en betekent omnichannel ‘alle kanalen’. Het grote verschil zit hem in de beleving van de klant. Een retailer die een omnichannel strategie toepast bekijkt zijn eigen winkel door de ogen van de klant. Belangrijk hierbij is dat een consument over alle verschillende kanalen eenduidig benaderd wordt. Alle interactie die met de winkel plaatsvindt is gestroomlijnd en het is de bedoeling dat de klant het amper doorheeft dat het gebruik maakt van verschillende kanalen. Een ononderbroken verkoopproces over verschillende kanalen en apparaten dus.

 

Klanten verwachten tegenwoordig een omnichannel verkoopproces. Als ‘alle’ kanalen soepel in elkaar overlopen en zelfs tot in de fysieke winkel een eenduidige beleving gecreëerd wordt is de kans vele malen groter dan hij tot een koop over gaat.

 

verkocht

 

Ook van start met Omnichannel?

Met Crossretail ben je in één klap een omnichannel retailer. Op de website, die ook direct je webshop is, heeft men een koopervaring die op de telefoon exact hetzelfde is. Zelfs in de winkel ziet men dezelfde huisstijl terug, én heeft men toegang tot hetzelfde assortiment met de winkelzuil. Eén gestroomlijnde beleving op de webshop/website en winkelzuil. Wilt u uw winkel omnichannel maken? Neem dan contact op met i-Aspect.

Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin