Alles over concept stores – Wat maakt het interessant?

U hoort het steeds vaker, concept stores. Veel grote retailers hebben ze tegenwoordig. Maar wat zijn het nou eigenlijk? En wat maakt zo’n winkel nou interessant? In dit artikel leest u er alles over.

Een concept store is een fysieke winkel die verder gaat dan het simpelweg verkopen van producten. Het is een winkel die vorm probeert te geven aan een bepaalde lifestyle, specifiek gericht op een bepaald deel van de maatschappij. De winkel verkoopt producten die vooral hen zullen aanspreken en heeft een visie die is vastgesteld op deze specifieke doelgroep. De doelgroep die zich niet aangesproken voelt door het concept zullen zich niet thuis voelen in de winkel, en dat is prima.

concept-store

Een concept store in de fietsenbranche zou bijvoorbeeld een winkel kunnen zijn die zich puur richt op mountainbikers. De winkel verkoop enkel spullen die nodig zijn bij deze specifieke tak van de sport, het uiterlijk is volledig afgestemd op mountainbikers. Bossen, bergen, modder, en andere associaties met de sport zie je terug in de winkel. Het assortiment verandert amper, en is bovendien klein. Aangezien de nadruk daar ook niet op ligt accepteert de klant dit.

Doordat deze winkels zich direct richten op een specifieke set individuen zullen deze individuen ook graag de winkel in komen. Ze voelen zich er thuis en ze worden niet afgeleid door spullen die hen niet interesseert.  Omdat de koop zo’n groot onderdeel is van de beleving zijn klanten ook bereid daarvoor te betalen. Succesvolle concept stores zetten dan ook flinke bedragen om.

concept-store

Concept stores & Omnichannel

De klantbeleving gaat echter verder dan dat. De concept store is namelijk een onderdeel van een omnichannel strategie. De typische concept store heeft een website, een webshop een en  fysieke winkel die naadloos in elkaar overlopen. Soms maken deze retailers zelfs gebruik van toegewijde apps, die de beleving alleen maar versterken.

Ook van start?

Bent u retailer en klinkt dit interessant? Heeft u een visie en zoekt u ondersteuning voor het doorzetten van uw visie op internet en met technologie in de winkel? Misschien kunnen we u bij i-Aspect wel helpen. Neem gerust contact met ons op en wij zullen u geheel vrijblijvend adviseren over de vele mogelijkheden.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin