U heeft zeer waarschijnlijk op veel verschillende manieren contact met uw klanten en relaties. Eén manier is het communiceren via een nieuwsbrief. Maar hoe verzamelt u zoveel mogelijk relevante e-mailadressen? In dit artikel bespreken we drie manieren om dat te doen.
Er gaan verhalen rond dat nieuwsbrieven nauwelijks worden gelezen en door de ontvangers ongelezen in de prullenbak worden gegooid, maar dat is zeker niet waar. Uit alle recente cijfers blijkt dat veel kopers van online producten worden aangemoedigd door een nieuwsbrief die ze ontvangen. Ze bestelden een specifiek product omdat ze per e-mail een nieuwsbrief binnen kregen die inhoudelijk voor hun interessant was.
Er komen heel veel mensen in uw webshop of fysieke winkel die niet direct iets kopen. Ze zijn gewoon geïnteresseerd en bekijken wat u zoal te koop heeft. Stel dat ongeveer 5 procent van uw webshop-bezoekers daadwerkelijk iets koopt, dan is dat al een heel hoog percentage. Maar wat doet u met die andere 95 procent? Hoe houdt u contact? Dit kan alleen door contactgegevens van deze mensen te verzamelen. Dit kan op de volgende manieren:
1. Aanmeldformulier voor de nieuwsbrief
Zorg dat uw websitebezoekers hun e-mailadres achterlaten door zich in te schrijven voor uw nieuwsbrief. U moet ervoor zorgen dat het voor de bezoekers aantrekkelijk is om dit te doen. Bijvoorbeeld door een korting in het vooruitzicht te stellen of door gewoon heel goede redenen op te sommen om aan te melden voor de nieuwsbrief.
2. E-mailadressen verzamelen in de winkel
Uw website is niet de enige plek waar u contactgegevens van (potentiële) klanten kunt verzamelen. Vergeet vooral niet om mensen in uw fysieke winkel enthousiast te maken voor uw nieuwsbrief. Dit kunt u doen op het moment dat ze iets kopen, maar vooral ook als ze gewoon even in uw winkel komen kijken. Daarnaast zijn plekken als beurzen of andere evenementen uitgelezen mogelijkheden om aan relevante contactgegevens te komen.
3. Retargeting
Een andere manier om bezoekers van uw website aan u te binden is retargeting. Bij retargeting toont u advertenties op andere websites aan mensen die eerder een bezoek hebben gebracht aan uw website.
Bijvoorbeeld: Jan heeft uw webshop bezocht en heeft naar elektrische fietsen gekeken. U heeft een Facebook-advertentiecampagne draaien waarin u instelt dat deze alleen getoond moet worden aan Facebook-gebruikers die op uw website naar elektrische fietsen hebben gekeken. Als Jan dan vervolgens zijn Facebook opent, ziet hij een advertentie staan waarin uw elektrische fietsen worden aangeprezen. Op die manier wordt hij dus nogmaals aan uw winkel herinnerd en zal hij sneller tot een koop overgaan. De advertentie kan natuurlijk ook gericht zijn op het verzamelen van e-mailadressen voor uw nieuwsbrief, waardoor u via externe websites e-mailadressen verzamelt.
Wij raden u aan om goed na te denken over bovenstaande punten en in kaart te brengen of u voldoende doet om aan contactgegevens van uw bezoekers te komen. Het feit dat ze in uw (web)winkel komen, geeft namelijk al aan dat ze mogelijk in de toekomst tot een koop overgaan. Maar dan moet u uiteraard wel zorgen dat u in beeld blijft!