Home / Crossretail help / Supports / Catalogus / Categorie aanmaken

Categorie aanmaken

Stel dat u tweedehands fietsen verkoopt en deze wilt u gaan aanbieden via de webshop, dan is het raadzaam om een aparte categorie ‘tweedehands fietsen’ aan te maken. Dit doet u als volgt:

 1. Navigeer naar Catalogus -> Categorieën.
 2. Kies rechts bovenin voor ‘toevoegen’.
 3. In het eerste tabblad ‘algemeen’ kunt u de naam van de categorie invoeren
 4. Als u dit heeft gedaan klikt u op het tweede tabblad SEO (instellingen voor de zoekmachines). Deze velden zijn niet verplicht, maar kunnen wel iets toevoegen aan een categoriepagina en zijn bovendien belangrijk voor de vindbaarheid van uw webshop in bijvoorbeeld de zoekmachine Google.
 5. Bij ‘SEO categorienaam’ vult u nogmaals de categorienaam in.
 6. Het onderdeel ‘Meta tags’ kunt u in principe negeren. Dit zijn geen teksten die zichtbaar worden in uw webshop en de zoekmachines hechten hier vrijwel geen waarde meer aan.
 7. Daaronder kunt u de beschrijvingen invoeren die worden getoond boven en onder de categorie pagina in uw webshop.
 8. Na het invullen van deze gegevens gaat u naar het derde tabblad ‘Gegevens’
 9. Als u een categorie heeft aangemaakt die onder een andere categorie valt, dan vult u de naam van die hoofdcategorie in bij ‘Hoofdcategorie’.
 10. Als u binnen de categorie gebruik wil maken van filters (bijvoorbeeld kleur) dan kunt u deze hier toevoegen. Als u een aantal letters van het woord invult, dan verschijnt er automatisch een lijst met beschikbare filters. Door er één aan te klikken, wordt deze toegevoegd. Meer informatie over filters vindt u in het hoofdstuk ‘Filters’. Het is overigens niet verplicht en zeker niet altijd noodzakelijk om filters toe te voegen. Alleen als er heel veel producten in de categorie zitten, is het raadzaam.
 11. Daaronder geeft u aan in welke winkels de categorie zichtbaar moet worden. Dit kan bijvoorbeeld zijn in uw webshop en in de instore-shop.
 12. Bij afbeelding kunt u een afbeelding uploaden die moet worden getoond bij de categorie.
 13. Wanneer de categorie die u aanmaakt een subcategorie is kunt u de ‘top’ functie aanvinken. Hiermee verschijnt de categorie in het categorie menu op de website. Dit gebeurt normaal gesproken alleen bij hoofdcategorieën.
 14. Bij ‘Sorteervolgorde’ kunt u een getal invullen. De categorie met het hoogste getal wordt bovenaan in de menu-structuur getoond. Stel dat u hier een getal invult dat hoger is dan het getal dat bij alle andere categorieën is ingevuld, dan komt de nieuwe categorie die u toevoegt bovenaan te staan.
 15. Als u de categorie direct in gebruik wilt nemen, dan zet u hem op ‘actief’. Let er op dat een categorie pas wordt getoond als er een product aan de categorie is gekoppeld.
 16. Bij de meeste Crossretail pakketten zijn categorieën ook te voorzien van zogeheten Crossblocks. Hiermee kunt u een tekstuele toelichting geven bij een bepaalde categorie en/of een bepaalde herkenbare afbeelding tonen voor die categorie (zie CATEGORIEPAGINA INDELING + blok toevoegen op tabblad Algemeen).
 17. Als u alles goed heeft ingevuld, kiest u rechts bovenin de pagina voor ‘Bewaren’. De categorie is nu toegevoegd.
 18. Als u de categorie wilt blijven bewerken na het opslaan zonder dat u teruggestuurd wordt, klikt u op ‘Opslaan en doorgaan’

save_category