Zo ziet de ideale sales funnel eruit

U heeft ongetwijfeld de term ‘sales funnel’ weleens voorbij zien komen, maar weet u ook wat het is? Eigenlijk is het niets anders dan het traject dat een klant aflegt vanaf het eerste moment dat hij bekend wordt met uw (web)winkel en de uiteindelijke aankoop van een product.

Van bezoeker tot terugkerende klant

Funnel is het Engelse woord voor trechter. Dat die term goed de lading dekt, is te zien in onderstaande afbeelding. De grootste groep is de bovenste ring, dat zijn de bezoekers van uw website. Daarna ziet u de ringen alsmaar kleiner worden tot de onderste, daarin vindt u de terugkerende klanten. In het traject van ring 1 naar ring 5 vallen veel bezoekers af, maar u wilt er uiteraard alles aan doen om dit tot een minimum te beperken.

funnel

De sales funnel in vijf stappen

Zoals u hierboven in de afbeelding kunt zien, zijn er eigenlijk vijf stappen of stadia te onderscheiden in het hele proces. We lichten ze kort voor u toe.

  1. Stel u heeft veel verstand van ATB-fietsen en verkoopt deze in uw Crossretail-webwinkel. Dan wilt u bezoekers trekken naar uw website om deze informatie met potentiele klanten te delen. U bekijkt dus welke doelgroep voor uw product interessant is en probeert deze mensen door middel van sociale media, zoekmachine-marketing en andere manieren naar uw website te trekken.
  2. In het tweede stadium zijn de mensen op uw website gearriveerd. Het is dan zaak om ervoor te zorgen dat uw website-content goed en interessant is voor deze groep mensen. De bezoekers raken dan overtuigd van het feit dat u veel verstand heeft van ATB-fietsen. Idealiter melden ze zich in deze stap aan voor bijvoorbeeld uw nieuwsbrief, waardoor u deze mensen kunt blijven informeren, zonder dat ze per se uit zichzelf naar uw website moeten surfen.
  3. In het derde stadium is er sprake van interactie met uw klant. De geïnteresseerde heeft zich aangemeld voor uw nieuwsbrief en u bent deze persoon aan het informeren over bijvoorbeeld aanbiedingen op het gebied van ATB-fietsen. Hierdoor komt deze bezoekers steeds dichterbij een aankoop.
  4. Bij stap vier wordt de bezoeker definitief klant. U heeft uw webshop goed ingericht en de klant kan op een simpele en gebruiksvriendelijke manier zijn favoriete ATB-fiets uitzoeken en bestellen (online maar uiteraard ook in uw winkel). Zorg hierbij voor een helder proces, waardoor de klant-ervaring positief blijft.
  5. Idealiter volgt er ook nog een vijfde stadium, dat is de fase waarin een persoon die reeds klant is, nogmaals iets bij u aanschaft. U blijft uw klanten uiteraard nieuwsbrieven versturen en omdat u weet wat hij in het verleden gekocht heeft, kunt u heel gericht producten aanbieden. Stel dat de klant een ATB-fiets bij u heeft gekocht, kunt u in een volgende nieuwsbrief specifiek producten aanbieden die handig zijn voor bezitters van een dergelijke fiets. Denk bijvoorbeeld aan een helm of kleding.

Sales tunnel als houvast

De sales funnel geeft een heel helder beeld van hoe een website-bezoeker transformeert in een klant. Aan de hand van dit model kunt u voor uzelf nagaan of al deze stappen wel goed zijn verzorgd. Het is een handig instrument om in kaart te brengen waar u momenteel staat. Crossretail heeft alle elementen aan boord om het proces succesvol te laten verlopen. Heeft u hulp nodig bij dit proces? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin