Online verkoop van fietsen explosief gestegen

De online verkoop van fietsen is met een enorme groei bezig. In 2017 was het aandeel van de online verkopen 28 %, terwijl dit in 2013 nog slechts 9 % was. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. De bank benadrukt in het onderzoek dat een goede website of webshop erg belangrijk is voor bedrijven die fietsen verkopen.

Het is interessant dat in het onderzoek wordt gemeld dat de website van groot belang is, maar dat de fysieke winkel ook van cruciaal belang blijft. Consumenten verwachten service en willen met hun fiets terug naar een winkel op het moment dat er wat mee aan de hand is. Verder wordt in het onderzoek gezegd dat consumenten voorafgaand aan de aankoop graag een website raadplegen om informatie op te zoeken. Goede en betrouwbare informatie is dus een must.

E-bikes

Sowieso worden er zowel fysiek in de winkel als via internet steeds meer fietsen verkocht. Dit heeft met name te maken met het feit dat E-bikes steeds populairder worden. Ten opzichte van 2010 werden in 2017 maar liefst 75 % meer elektrische fietsen verkocht. ABN AMRO verwacht dat dit in 2018 nog 10 % verder groeit naar een totaal van 327.000 verkopen. Van traditionele fietsen werden er vorig jaar 37 % minder verkocht dan in 2010. De bank verwacht in 2018 wel weer een groei van 3 % voor de ‘gewone’ fietsen.

Winkel en webwinkel versterken elkaar

Er zijn interessante ontwikkelingen op het gebied van omnichannel, waarbij de winkel en webwinkel elkaar enorm versterken. Zo is het mogelijk om de bezoekcijfers van de website in de gaten te houden en daaruit af te leiden welke fietsen populair zijn. Een winkelier kan hier vervolgens op anticiperen en zorgen dat deze meest populaire fietsen ook in de fysieke winkel aanwezig zijn.

Werkplaatsomzet

Verder blijkt uit het onderzoek dat ondernemers veel omzet kunnen halen uit de werkplaats. Daar worden namelijk hogere marges gehaald. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat via de website duidelijk naar voren komt dat u ook een werkplaats heeft en reparaties uitvoert.

Daarnaast gebeurt het steeds vaker dat winkeliers bijhouden welke klant welke fiets heeft gekocht, zodat deze heel gericht mailings kan sturen naar de fiets-eigenaren met het bericht dat de fiets onderhoud nodig heeft. Ook wordt er steeds gerichter gebruikgemaakt van nieuwsbrieven om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat klanten productaanbiedingen ontvangen die voor hen relevant zijn.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin