Elastic Search operationeel

Na een lange ontwikkelperiode is elastic search operationeel. Tot op heden verliep het zoeken, zowel het open zoekveld (bovenin) als het zoeken binnen de productgroepen van de webshop, via de standaard zoekfunctionaliteit van Opencart.

 

Omdat er bij elke zoekopdracht enorm veel query’s (tabellen waar alle informatie in staat) doorlopen moest worden was dit niet heel erg snel. Dit werd als hinderlijk ervaren door consumenten die naar producten zochten in de webshop of op de winkelzuil.

 

De gehele zoekfunctionaliteit is inmiddels vervangen door elastic search. Voor elastic search is een compleet nieuwe server ingericht die alleen maar zoekopdrachten uitvoert. Dit zorgt voor een enorme ontlasting op de servers waar alle webshops op draaien. Middels elastic search is het tevens mogelijk om het zoeken slimmer in te richten. Dat is echter wel een kwestie van tijd en ook voortschrijdend inzicht. Bij de standaard zoekfunctionaliteit werd er naar het woord gezocht in alle velden van een product. Middels elastic search is het mogelijk om kwalificaties aan velden toe te kennen. Indien het zoekwoord bijvoorbeeld in de titel voorkomt dan moet de match met het zoekwoord van een hogere relevantie zijn, dan wanneer dat woord in de omschrijving voorkomt. Op deze wijze kunnen we bezoekers veel sneller bij het juiste product laten uitkomen.

Wij zijn hierbij nog wel afhankelijk van de data die wij van leveranciers binnenkrijgen (denk hierbij aan het gebruik van afkortingen).

elasticsearch

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin