Dit gaat er gebeuren in de retailmarkt

De afgelopen jaren heeft de technologische ontwikkeling meer dan ooit invloed gehad op de retailmarkt. De marketing werkt inventiever, het consumentengedrag verandert en het koop- en betaalproces gaat steeds gemakkelijker. In 2018 zal deze trend alleen maar verder doorzetten. We zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

Mobiel wordt nog veel belangrijker

Een heel groot gedeelte van bezoekers van webshops bekijkt deze via een mobiele telefoon. Dit percentage groeit elk jaar. Het is daarom belangrijk dat de retailer die op internet actief is ervoor zorgt dat zijn webshop op mobiele telefoons goed wordt weergegeven. Ons Crossretail-pakket biedt deze functionaliteit en zorgt ook op de mobiele telefoon voor de perfecte klantreis. De afgelopen jaren zien we dat het gebruik van de tablet juist weer afneemt en de mobiele telefoon aan populariteit wint bij het online shoppen. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat de schermen van de telefoons groter en beter worden, maar ook omdat webshops steeds beter zijn ingericht om via de mobiele telefoon bezoekers te ontvangen. Wist u trouwens dat de Crossretail-webshop uitstekende statistieken genereert door middel van Google Analytics, waardoor u constant inzicht heeft in het percentage bezoekers dat via de mobiele telefoon de webshop benadert?

Shoppen wordt steeds persoonlijker

We hebben eerder al blogs geschreven over het belang van de ideale klantreis. Deze trend zal zich in 2018 verder doorzetten. Retailers gaan steeds meer informatie over de klant verzamelen om hem goed te leren kennen en aanbiedingen op maat te kunnen presenteren. Het verzamelen van e-mailadressen van (potentiele) klanten wordt alleen maar belangrijker, net als het goed bijhouden van het aankoopgedrag. Iemand die in januari een racefiets in uw webshop koopt, wilt u bijvoorbeeld in februari graag een nieuwsbrief versturen met daarin aanbiedingen voor fietskleding of andere gerelateerde producten. Dit kan alleen door data goed te verzamelen en de klant gepersonaliseerd te benaderen. Daarnaast is het belangrijk om deze klantreis via meerdere kanalen te laten verlopen (winkel, webwinkel, sociale media en nieuwsbrieven) en deze kanalen goed op elkaar af te stemmen.

Zoeken op afbeeldingen

Retailers maken nu al regelmatig mee dat mensen in de winkel komen om producten te bekijken en vervolgens in de winkel op hun mobiele telefoon gaan kijken waar ze het product het goedkoopst kunnen bestellen. Dit wordt steeds gemakkelijker omdat het tegenwoordig mogelijk is om gewoon een foto van een product te nemen en de zoekmachines het product en de productnaam online op te laten zoeken op basis van dit beeld. Vervolgens ziet de consument direct de laagste prijs. Het is dus voor retailers belangrijk om ervoor te zorgen dat zij ook in dit soort lijstjes zichtbaar worden, bijvoorbeeld door te adverteren via Google of door simpelweg met scherpe prijzen te werken. Winkeliers zijn ongetwijfeld niet heel blij met dit soort klanten, maar het biedt juist ook kansen. De winkelier moet ervoor zorgen dat hij ook in beeld blijft bij deze consument door mee te gaan in de technologie.

Prijzen veranderen

Een andere trend die wordt voorspeld is dat de prijzen steeds meer zullen fluctueren en dat steeds meer shops gebruik gaan maken van algoritmen om de prijzen te bepalen. Zo kan het zijn dat vandaag een product 100 euro is en volgende week hetzelfde product 80 euro kost. De verwachting is dat prijzen steeds meer gebaseerd worden op omstandigheden en slimme apparaten. Concurreren op prijs zal steeds belangrijker worden, aangezien heel veel internetgebruikers tegenwoordig handig genoeg zijn om prijzen te vergelijken via verschillende vergelijkingssites.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin